Warnborough Road

Oxford, UK

Located within the North Oxford Victorian Suburb Conservation Area, this four storey semi-detached house had been unsympathetically extended in the past to the side and rear.

Project Orange was appointed to replace these poor quality extensions, to create better organized and more serviceable accommodation, to improve the quality of the basement living / kitchen areas and to enhance the connection to the attractive west facing rear garden. In addition, new bathrooms were created on the upper floors and all building services were updated.

Our solution was to integrate new lean-to side and rear extensions. These wrap the rear corner of the original house and incorporate at basement level a structural glass cube that floods light into the new kitchen. The cube is separated from the main house and party wall by a wide margin of planted roof area that enhances the aspect from the upper floor windows and appears to embrace the glass roof. The cube connects to the rear garden via a sunken dining courtyard and terraced planters that negotiate the change in level.

When viewed from the front, the lean-to extension is deferential to the prevalent architectural style of the conservation area  and presents a façade of Oxford stock bricks and sliding sash windows below a natural slate roof. To the rear the extension is however much more informal and is clad in grey stained Siberian larch batten and board timber. Internally the side extension provides a utility and wine store at basement level, and a guest bedroom suite above.

Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road
Warnborough Road

More Heritage projects

Whitecross Street

Whitecross Street

London, UK

Old Corner House

Old Corner House

Suffolk, UK

2 The Dunes

2 The Dunes

Thorpeness, Suffolk